Biciklivel Kubán keresztül.
Elôzetesen a túráról
Kubai körtúra 2010
Az ötlet régi. Régebbi, mint ahogy Wim Wenders filmje, a Buena Vista Social Club sikere révén a világ újra felfedezte magának Kubát.
A kilencvenes évek elején hallottam egy kubai élménybeszámolót, aminek alapján akár azonnal indultam volna.
Bárkinek meséltem arról, hogy Kubába szeretnék menni - nem konkrétan, csak majd egyszer, valamikor - mindenki azt mondta: Remek ötlet, de addig kell menni, amíg Castro él. Rendben, rajtam ne múljon! De hogy miért mondják ezt? Talán azért mert a rendszer önkéntes bezárkózásával Kubában kicsit lelassult az idô, és ez a lassabb tempó olyan értékeket konzervált, ami kiveszôben van a világ többi részén. Elzártságukban is nyitott, barátságos, önzetlen, nélkülözésben is mosolygós emberek... és az utcán mindig szól a zene. Különbözô korok, kultúrák, vallások, zenék olvasztótégelye, melybôl a legkiválóbb ötvözet származik. Ezt gondolom, Kubáról, de vajon igaz ez? Hiszem, ha látom! Ennek fogok utána járni.


Kubába, de hogyan?

Az elmúlt évek bringás kalandozásai után szinte magától értetôdô: biciklivel!

Állítólag Kubába csak eljutni nehéz. Ha az ember már ott van, nincs, nem lehet rossz dolga. A terv gyorsan kialakult. Kuba területét és lakosságát tekintve is körülbelül 10 %-kal nagyobb Magyarországnál. A sziget hossza kb. 1000 Km, szélessége változó, A kihívást, és egyben a szûk keresztmetszetet is a turistavízum és a foglalható repülôjegyek egy hónapban maximált érvényessége adja. Rendben, akkor egy hónap van rá. Hogy lehetne "mindent" megnézni egyetlen hónap alatt? A választ a sziget forma is adja: körbe kell tekerni rajta!
Biciklivel Kubán keresztül - Szanyi Gergő © 2010